Napelemes rendszerek

Hogyan működik a fotovoltaikus/napelem rendszer?

A fotovoltaikus rendszerek sajátossága, hogy fény hatására elektromos energiát termelnek. A keletkező energia arányos a fény intenzitásával. A létrejövő elektromosság úgynevezett egyenáramú. Mivel a villamosenergia-hálózatban és a lakóépületekben is ettől eltérő, váltakozó áramú az elektromosság, az egyenáramot át kell alakítani. Ezt a feladatot az inverter látja el.

A megtermelt energia közvetlenül felhasználható a háztartásában. Amennyiben nem tudjuk felhasználni, akkor be lehet vezetni a szolgáltatói villamosenergia- hálózatba. Vagy ha más időpontban (éjszaka vagy rossz időjárás esetén) van rá szükségünk, energiatárolóban (akummlátor) is tudjuk tárolni.

Villamos energia előállítása fotovoltaikus rendszerrel

A hagyományosan felépített fotovoltaikus rendszer miután ellátja háztartásának villamosenergia-fogyasztóit, a megtermelt többlet-energiát a közműhálózatba juttatja. Ezekben a rendszerekben a saját felhasználás ritkán haladja meg a 30%-ot.

A saját hasznosítást akkumulátor telepítésével növelhetjük. Ez azt jelenti, hogy a felhasználásunk megkétszereződhet, akár 60%-ot is elérheti. Viszont az akkumulátor rendszerek ára továbbra is magas.

Meleg víz előállítása fotovoltaikus rendszerrel
Az összes rendszer közül a legegyszerűbb:
a technológiánk közvetlenül és kizárólag meleg víz előállításához használja a napenergiát. Nincs szükség közműhálózati kapcsolatra.
Meleg víz, fűtés és villamos energia előállítása fotovoltaikus elemekkel

Ez a rendszer: helytakarékos – olcsó – hatékony – utólag felszerelhető

Hogyan jött létre az őrült hangzású ötlet, hogy fotovoltaikus elektromos rendszerrel fűtsünk télen?
Ehhez tudnia kell, hogy a mi földrajzi elhelyezkedésünkön a fotovoltaik (azaz fényelektromos hatás) még télen is jelentős energiát szolgáltat. Így nincs akadálya, hogy a fűtés támogatására használjuk. Az elektromos fűtőberendezések jó hírnevük ellenére nagyon költséges működtetésűek. Ezt a problémát úgy oldjuk meg, hogy a fűtést olcsó napenergiával támogatjuk. Eredménye: a hagyományos fűtési rendszerekhez (például lég-hőszivattyúkhoz) képest 30%-kal alacsonyabb üzemeltetési költség, és akár 30%-kal kisebb beruházási költség jelentkezik. Ennek alapfeltétele a jól szigetelt épület.

Meleg víz, fűtés és villamos energia előállítása fotovoltaikus elemekkel
meleg víz AC ELWA E hőgenerátorral
meleg víz Power-Manager AC • THOR vezerléssel

Állandó vezérlésű AC ELWA-E hőgenerátorkal, vagy a Power Manager AC • THOR és AC • THOR 9s készülékkel könnyen és olcsón állíthatunk elő meleg vizet, fotovoltaikus árammal. Ez a kis kiegészítő beruházás növeli a fotovoltaikus rendszer jövedelmezőségét. A saját felhasználás akár 70%-ra, vagy annál is többre emelkedik.

meleg víz Power Manager AC • THOR 9s vezerléssel
Power Manager AC • THOR 9s vezerléssel meleg víz, elektró padló fűtés és elektro fűtőpanel

További információk a www.tisztaokologiai.hu/mypv/ oldalon talalhatók.

Az illusztrációk, képek a my-PV GmbH tulajdonát képezik. További felhasználásuk szerzői joghoz kötött.